Innovaatio- ja muutosjohtaminen

Innovaatio määritellään yrityksen (organisaation) toimintaan vaikuttavan uuden prosessin, tuotteen tai palvelun luomiseksi. Muutos taas tarkoittaa siirtymää tilasta toiseen. Muutos voi olla sekä negatiivista eli liittyä esimerkiksi toiminnan supistamiseen että positiivista, kuten uuden toiminnan luomista. Molemmissa saavutetaan parempi tulos, kun prosessia johdetaan hyvin.

Innovaatiotoiminta yrityksissä voi olla monen tasoista. Se voi olla pienten arkipäiväisten prosessien kehittämistä tai jonkin täysin uuden tuotteen luomista – luovaa työtä, siis. Menestyksekkässä innovaatioprosessissa työntekijöitä ei kahlita ja vahdita liikaa, uusista keksinnöistä annetaan arvostusta ja ne myös pannaan täytäntöön. Näin työpaikalle saadaan reipas ilmapiiri, jossa työskentelevät ihmiset kehittyvät nopeasti paremmiksi työssään.

Yrityksissä enimmäkseen ymmärretään pyrkiä toiminnan kehittämiseen asiakkaiden (ja työntekijöiden) kannalta paremmaksi. Yhteiskunnallisissa muutoksissa aikaa kuitenkin kuluu paljon enemmän, koska päätöstentekoelimet koostuvat monista intressiryhmistä, joiden kunkin mielestä vallitseva tilanne on hyvä ja muutokset johtaisivat todennäköisesti aseman huonontumiseen. Näissä tilanteissa, kun muutosvastarinta on kovaa, tarvitaan vahvaa johtamista ja visiointitaitoja.

Siitä pääsemmekin terveysalan toimintaan, joka on monilta osin vanhakantaista, koska sen toiminta on niin tiukasti ja laajasti säänneltyä. Joitain piristäviä uudistuksia on tapahtunut, kuten etälääkäritoiminta sekä farmasia-alan firmat, jotka tarjoavat laajasti erilaisia palveluja saman talon sisältä. Pieniä parannuksia tapahtuu koko ajan, mutta mitään IT-alaan verrattavaa ei todennäköisesti ole näköpiirissä (pessimismi) ainakaan lähitulevaisuudessa.

Innovaatioille otolliset olosuhteet on suhteellisen yksinkertaista luoda, kuten edellä jo sanottiin. Täytyy kuitenkin varoa, ettei siitä tehdä olemassaolon tarkoitusta ja kuuluteta joka tuutista, jolloin osallistujien kiinnostus voi kadota ja koko prosessi kokea inflaation. Innostus on varmasti vaikea palauttaa, jos se joskus menetetään.

Advertisement
Innovaatio- ja muutosjohtaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s