Korruptio!
Ensimmäinen sana joka tulee mieleen kun yhdistän päässäni termit liiketoimintaa harjoittava organisaatio ja eettisyys. Miksikö? Ehkä siksi, että media on luonut minulle kuvan että lähes kaikki eettinen toiminta yhdistettynä voitontavoitteluun on aina ollut valetta, josta enemmin tai myöhemmin firma on narahtanut. Pelkkä eettisyyden korostaminen päälleliimattuna ei ole pitkässä juoksussa kannattavaa, jos se ei ole oikeasti yrityksen toimintaideologian pohjana. Tämä julkisuuskuvan kiillottaminen ilman todellisia tekoja on nähty niin monen yrityksen toimesta viimevuosina (Enron, VW, BP, Monsanto, Philip Morris, GSK ja listaa voisi jatkaa ja jatkaa)
Eettisyys on äärettömän vaikea termi. Sehän pyrkii ikään kuin selittämään moraalia. Moraalikaan ei ole mikään kiveen kirjoitettu totuus, vaan se muuntautuu sitä ymmärtävän ja käyttävän yhteisön mukaan. Jos halutaan pohtia moraalin ja eettisyyden sekä liiketoiminnan välisiä yhteyksiä pitää sukeltaa syvälle organisaation tai yrityksen arvomaailmaan ja toimintaan, mitä firman on tarkoitus tuottaa ja kenelle.
Yritystoiminnan eettisyyttä voidaan tarkastella monesta näkökulmasta, ja yhdellä tapaa eettinen toiminta voikin heikentää eettistä toimintaa toisella osa-alueella. Monesti nämä kytkeytyvät ihmisten (taloudellisen) hyvinvoinnin ja ympätistön suojelun välille. Ilmastosopimukset ovat olleet kiistakapulana varmaan koko niiden historian ajan, tuleeko ympäristöä suojella ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella? Viimeaikaisin kiista koskee kehittyvien maiden talouksia, joiden kasvuun vaaditaan energiaa. Helpoiten tämä energia saadaan fossiilisista polttoaineista jotka sanomattakin kuormittavat ympäristöä. Toisaalta länsimainen elintaso on aikanaan saavutettu kyseisin metodein, ja nyt länsimaat haluavat kieltää kehittyviltä mailta tämän tien vauruastumiseen. Onko se eettisesti oikein? Entä se että maailmassa, lähinnä näissä kehittyvissä maissa, on lähes miljardi aliravittua ihmistä, samalla kun länsimaissa sairastutaan metaboliasairauksiin ylipainon seurauksena ja tuotetaan pienen ekologisen tehokkuuden omaavaa proteiinia roskiin heitettäväksi?
Tuleeko organisaation olla eettinen? Tuleeko yksilön olla eetteinen? Organisaatio on kuitenkin yksilöiden luoma yhteisö, jossa yksilön arvojen tulisi olla edustettuna. Riippuu siis täysin millaisia yksilön arvot ovat. Oliko Kansallissosialistisen Saksan toiminta eettistä, organisaatiossa vain toteutti johtavien yksilöiden eettisiä näkemyksiä? Liikeyrityskin voi keskittyä täysin ensisijaiseen itseisarvoonsa eli voiton maksimointiin ja jättää eettisen toiminnan sen taakse, tuottaa korkean hyötyosuuden omaavaa tuotetta käyttäen lähes ilmaista lapsityövoimaa, saastuttaa tuotanto ympäristön ja lopuksi vielä verosuunnitella voitot vaikkapa Caymansaarille. Näin käy kun taloudellinen arvo asetetaan ensisijalle. Toisaalta se on myös erittäin lyhytnäköistä, koska toimintaympäristö (maapallo) ei kestä loputonta kulutusta ja raiskausta. Toisaalta se kestää sen ehkä nykyisen voittoa tavoittelevan sukupolven ajana, joten viis seurauksista. Toivottavaa olisi, että nykyiset kehittyvät sukupolvet oppisivat toimimaan toisenlaisessa ympäristössä, jossa huomioidaan ihmiset ja ympäristö rajoja asettavina tekijöinä. Onneksi kuluttajat ovat jo jonkin verran alkaneet huomoimaan eettisiä näkökohtia valintoja tehdessään.
Moraalin puutuminen yritystoiminnassa voi koitua kenen tahansa kohtaloksi. Tästä ovat esimerkkinä lääkeyritykset, jotka ovat jättäneet julkaisematta monia prekliinisen ja kliinisen vaiheen kokeiden tuloksia, koska ne estäisivät valmisteen pääsyn markkinoille. Välittämättä siitä, että tietylle potilasryhmälle lääkkeen käyttö voi olla hengenvaarallista, valmiste on saatettu markkinoille tuottojen saavuttamiseksi.