Luennon aikana pääsi taasen harjoittamaan itsetutkiskelua ja miettimään, millaisia olemme ja miten käyttäydymme ryhmissä. Belbinin tiimiroolit olivat meistä monille tuttuja aiempien opintojen kautta, minkä lisäksi Johanna oli tutustunut niihin myös käytännön harjoitteiden kautta. Johtamisen kannalta on tärkeää tuntea itsensä, mutta myös yrittää ymmärtää muita ja heidän käyttäytymistään. Itsensä siksi, että osaa ennustaa ja kontrolloida omia reaktioitaan, muita sen takia, että osaa asettua myös heidän asemaansa. Ryhmässämme nousi myös esille se, että roolit voivat muuttua ajan saatossa tai yksilö voi ottaa eri roolin erilaisessa ryhmässä riippuen ryhmän muusta koostumuksesta tai ryhmässä käsiteltävästä aiheesta.
Persoonallisuusteoriat perustuvat paljolti stereotypioihin ja harvoin ketään voi suoraan asettaa niiden tarjoamiin muotteihin, mutta niissä on myös totuuden siemen. Kuten oppimateriaalissa todettiin, persoonallisuus on aika pysyvä ominaisuus. Perusluonnettaan ei voi muuttaa, mutta sitä voi oppia hallitsemaan ja hiomaan suurimmat särmät pois.
Uutta tietoa oli se, että ryhmä ja tiimi eivät ole synonyymeja. Opintojen aikana olemme saaneet ja joutuneet tekemään ryhmätöitä melko monenmoisilla kokoonpanoilla, joten ryhmien problematiikkaan on päästy perehtymään. Johtajan on tärkeää tuntea ryhmädynamiikkaa ja -prosesseja, jotta ryhmän johtaminen onnistuisi. Ryhmä- ja tiimityössä mielestämme tärkeää on avoimuus ja tasa-arvo jäsenten välillä. Toisaalta oli puhetta myös siitä, että itse tiimi tarvitsee yleensä johtajan, jotta tiimityöskentely olisi tehokasta ja jollakin olisi viime kädessä vastuu tiimin aikaansaannoksista.
Tiimiin päätyy usein erilaisia ihmisiä, joten konflikteilta on vaikea välttyä, mutta ne pitäisi pystyä selvittämään asiallisesti, missä johtaja voi olla avuksi. Olisimme kaivanneet enemmän käytännön ohjeita ja vinkkejä siihen, miten näitä konflikteja voisi lähteä ratkaisemaan. Olemme kaikki työskennelleet naisvaltaisilla aloilla (apteekeissa, sairaaloissa, päivittäistavarakaupoissa). Naiset osaavat kyllä olla hyvin ikäviä toisilleen, jos henkilökemiat eivät kohtaa, vaikka töissä pitäisi yrittää tulla kaikkien kanssa toimeen. Siksi jokaisen olisikin varmaan hyvä perehtyä vähän Belbinin tiimirooleihin (tai muihin samantyylisiin luokitteluihin) ja mahdollisesti tunnistaa niistä itsensä ja työtoverinsa. Tämä voisi johtaa konfliktien välttämiseen tai ainakin niiden hedelmällisempään ratkaisemiseen.
Johtamisen taitoa on myös se, että tunnistaa alaistensa kyvyt ja roolit, jotta heidät voidaan ohjata oikeisiin tehtäviin. Hyvä huomio on myös se, että kaikille tiimissä työskentely ei sovi tai oikeammin, he suoriutuvat paremmin tehdessään töitä yksin. Koska tiimin tulisi olla enemmän kuin osiensa summa, tiimityöskentelyn tulisi parantaa sen jäsenen työskentelyä, eikä heikentää sitä. Vaikka tiimityöskentelyä korostetaan nykyään työelämässä, ei sen tulisi olla itseisarvo.