Listaan tähän vielä asioita, joita meitä pyydettiin pohtimaan kurssien alkaessa. Tämä lista on siis suoraan Johtamisen perusteet -kurssin Moodle-sivuston Oppimispäiväkirjan ja vertaisarvioinnin ohjeistus -kohdasta.
Kurssin alussa:
• Mitkä ovat kunkin ryhmän jäsenen tavoitteet tälle kurssille?
- Mitä minun pitäisi kurssikuvauksen mukaan oppia johtamisesta ja organisoinnista kurssin aikana?
- Mitä haluaisin oppia johtamisesta ja organisoinnista tällä kurssilla?
- Missä ja miten tulen tarvitsemaan kurssilla opetettavaa asiaa?
- Mitä asiasisältöjä tai taitoja kuuluu mielestäni johtamiseen ja organisointiin?
- Mitä kokemuksia minulla on johtamisesta ja organisoinnista?
- Miten tärkeänä pidän johtamisen ja organisoinnin osaamista omalla kohdallani?
Kurssin kuvaus on hengästyttävän laajan oloinen ja ensilukemalta se tuntuu mahdottomalta ottaa haltuun lyhyen kurssin aikana. Toki tällaisella peruskurssilla todennäköisesti saadaan vain pintaraapaisut kaikista teemoista. Toisaalta kurssin kuvaus henkii sitä, että johtaminen on laaja kenttä, jossa teorioita ja tyylejä riittää lähes niin monta, kuin on johtajiakin.
Kuitenkin, mitä itse toivoisin kurssilta saavani, on käytännönläheisyys. Oppeja siihen, miten esimiehen asemassa selviää tulevassa työelämässä. Vastauksia kysymykseen, millainen on hyvä esimies ja johtaja. Tämä voi olla paljon vaadittu, koska meille on opintojen aikana kerrottu, että johtamista ei voi opettaa. Eikä varsinkaan sellaiselle henkilölle, joka ei johtoasemassa vielä ole. Käytäntö kuulemma opettaa ja esimiestaitoja voi hioa sitten työelämässä, ja käydä johtamisen kursseja siinä vaiheessa.
Tilanne on kuitenkin se, että mahdollisesti jo reilun vuoden päästä, valmiina proviisorina, saatan olla siinä tilanteessa, että joudun sovittelemaan esimiehen kenkiä jalkoihini. Pelottavaa. Siksi toivoisin saavani tältä kurssilta edes jonkinlaisia eväitä siitä selviämiseen. Tälle kurssille en todellakaan ole tullut opintopisteiden takia, vaan tulevaisuuden ja työelämän takia. Koen siis kurssin sisällön hyvinkin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi omalla kohdallani.
Omat kokemukset johtamisesta ja johtajista pohjautuvat kokemuksiini työelämässä, jotka ovat suhteellisen rajalliset. Viime vuoden pidin välivuotta opiskeluista töiden merkeissä, joten yhden työpaikan johtamiskultuuri tuli tutuksi. Viimeisimmät kokemukset ovat tietenkin erilaisista apteekeista, mutta sitä ennen olen ollut töissä muutenkin kaupan allalla. Olen ollut pääasiassa töissä pienissä organisaatioissa, joten niiden toimintavat ovat minulle tutumpia kuin suurien. Itse en ole ollut koskaan johtavassa asemassa. Peilailen kurssilla saamani informaatiota siis lähinnä apteekkimaailmaan. Apteekeissa johtamisessa on selkeästi kaksi puolta; kannattavan apteekkiliiketoiminnan pyörittäminen ja asiantuntijaorganisaation johtaminen. Johtaminen apteekkialalla vaatii mielestäni hyvin laajoja taitoja, mutta toisaalta riippuu paljon apteekin koosta, miten iso kokonaisuus johtajalla on hallittavanaan. Isommassa apteekissa työtehtäviä voidaan jakaa esimiesten kesken, mutta pienessä voi apteekkari olla ainoa esimies ja vastuussa koko organisaation johtamisesta.
Tässä vähän valoitusta siitä, mistä vinkkelistä, tätä kurssia tarkastelen 🙂
-Elina
TykkääTykkää
Kurssin aikana minulle pitäisi kuvauksen mukaan muodustua laaja kuva erilaisista johtomenetelmistä ja niiden hyödyntämisestä. Lisäksi minun pitäisi hahmottaa miten ne toimivat nykyisessä yritysmaailmassa ja globaalissa mylleryksessä. Näiden tavotteiden saavuttaminen vaikuttaa tosiaan hieman haastavalta enkä ole täysin varma kykeneekö yksi kurssi niitä koskaan antamaan. Itse olen kaiken päälle parempi oppimaan käytännönympäristössä, joten haaste on suuri…
Johtamisen kannalta tärkeimpänä ominaisuutena luen sosiaalisen älykkyyden ja pitkäjänteisyyden. Toimiessa erilaisten persoonien ja ihmistyyppien kanssa joutuu haasteellisiin tilanteisiin ja tällöin näistä taidoista on apua. En osaa kyllä sanoa miten näitä taitoja luentokurssilla voi oppia… Lisäksi olisi tärkeää hallita suuria asiakokonaisuuksi ja osata olla ”tyhmä”, kun ei voi keskittyä kaikkeen täysin.
Johtamiskurssille lähdin ottamaan uutta näkökulmaa johtamiseen. Ja luulen, että erilaisista teorioista saa asioita, jotka soveltuvat omaan toimintaan, poimittua kurssin myötä.Johtamista on tullut tehtyä lähinnä seura- ja opiskelijajärjestötasolla ja nämä eivät aina kohtaa yritysmaailman odotusten kanssa. Proviisorin ammattiin valmistuessa johtamistaidoille on kuitenkin tarvetta ja toivonkin että kurssista on muutakin apua kuin suoritusmerkintä :). Luulen kuitenkin, että kurssin asiat syventyvät oikeasti vasta silloin kun kyseisiä tehtäviä pääsen suorittamaan.
TykkääTykkää
Itsehän pidän tällaisista itsereflektointitilaisuuksista, kuten tämä kurssi. Esimerkiksi sanat johtajuus, ryhmä, tiimi, organisaatio ovat sanoja, joihin liittyy paljon abstraktia asiaa, tunteita, mielikuvia ja mahdollisesti epävarmuutta. Kun vaikka kurssimuodossa kuulee näistä asioista esitettyjä teorioita ja ajatuksia, niin omaa kokemusmaailmaa on helppo jäsentää.
Minusta kurssikuvauksessa esitettyjen tavoitteiden lista kuulostaa myös pitkältä, mutta toisaalta ne ovat osa kokonaisuutta, joten pintaraapaisu ”kaikesta” on ihan hyvä tavoite. Varsinkin opintojen alkuvaiheessa olevat opiskelijat saanevat tästä kurssista eväitä opintojensa suuntaamiselle – omalta osaltani johtamisopinnot yliopistossa taitavat jäädä tämän ja farmasian puolella tarjotun apteekkiliikkeen johtamiskurssin tasolle.
Tämän kurssin lisäksi olen käynyt muutamia ammatti- ja opiskelijayhdistysten johtamiseen ja ryhmätyöskentelyyn liittyviä koulutuksia, joten pohjaa on jo jonkin verran. Johtamisen perusteet -kurssi syventää ja sitoo aiemmin opittua yhteen. Näin ainakin toivon. Minua eniten kiinnostavat osa-alueet ovat ryhmä- ja tiimityöskentelyn johtaminen ja motivointi. Näihin toivoisin saavani joitain konkreettisia esimerkkejä.
Opiskelen proviisoriksi ja todennäköisesti päädyn jonkinlaiseen johtaja- tai asiantuntija-asemaan. Eli päädyn todennäköisesti johtamaan ihmisiä ja/tai asioita. Johtajana tietysti haluaisin olla mahdollisimman hyvä ja pidetty, joten teoriapohjasta on hyötyä. On hyvä osata tarkastella ja ymmärtää erilaisia tilanteita ulkopuolisin silmin. Koen siis asian tärkeänä.
Minulla on kokemusta johtamisesta erityistesti yhdistystoiminnan kautta. Olen ollut yhden kauden puheenjohtajana yhdistyksessä ja se kyllä opetti paljon sekä vahvuuksistani että heikkouksistani. Lisäksi päädyin usein ryhmätöissä vetävään rooliin ja olen joskus työskennellyt yrittäjänä toisen henkilön kanssa, mikä oli haastavaa, koska intressimme eivät aina kohdanneet. Ne kaudet, kun itse olen ollut johdossa, ovat kuitenkin olleet melko lyhyitä, joten omaa toimintaa ei ole päässyt kehittämään vaan jäljelle on jäänyt lähinnä jälkikäteen miettiminen. 🙂
TykkääTykkää
Johtaminen käsitteenä on hyvin hyvin laaja, eikä sen haltuunotto tule tapahtumaan tällä yhdellä kurssilla, mutta toimikoon se johdattajana siihen mitä johtajuus on ja miten siihen kypsytään. Johtajuus on mielestäni persoonan ominaisuus jota voi toki opetella mutta mikäli henkilöltä puuttuu luontainen johtajuus sen ”opettelu” on käytännössä mahdotonta. Johtajuus on jotain paljon enemmän kuin vain suunnan näyttäminen, vastuun ottaaminen tai käskyttäminen, se on persoonallisuuden piirre.
Käytännön oppimistavoitteeni tälle kurssille voisivat olla lähinnä se miten johtajuutta pystyy rakentamaan ja kehittämään varsinkin siinä vaiheessa kun on johtavassa asemassa. Ensin opetella johtamaan pienempiä yksiköitä ja muutaman yksilön ryhmiä laajentaen siitä suurempiin kokonaisuuksiin. Mitä hyvään johtajuuteen tulee riippuu tilanteesta ja organisaatiosta jossa johtamista suoritetaan. Hyvä johtaja on mielestäni asiallinen ja reilu. Hyvä johtaja ottaa selvää asioista kunnolla ennen päätöksen tekoa eikä anna henkilökohtaisten intressien tai ristiriitojen vaikuttaa johtamiseen. Johtajalta edellytetään neutraaliutta mutta myös sitä että on valmis työskentelemään tavoitteiden saavuttamiseksi ja alaistensa motivoimiseksi parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Hyvä johtaja myös kehittyy ja oppii koko ajan, eli ei ole siis koskaan valmis.
Olen tähän ikään mennessä joutunut jo jonkin verran johtamaan pienempiä ihmisjoukkoja työni puolesta niin siviilissä kuin puolustusvoimissakin. Toisaalta nämä ovat tapahtuneet järjestäytyneissä organisaatoissa joissa ohjeistus ja hierarkkia ovat vahvasti läsnä. Tämä helpottaa yksilöiden ja ryhmien johtamista. Eniten koen tarvitsevani henkilöstöjohtamisen työkaluja tulevaisuudessa, koska työskentelen ja edelleenkin kouluttaudun alelle jossa henkilöstöresurssit ovat merkittävin tai hyvin merkittävä resurssi itse työntekemisen kannalta. En pyri sisäistämään mitään tiettyjä johtamisteorioita, ettei sellaisesta tule liian orjuuttava ja ohjaava työkalu. Toki näiden tunteminen auttaa kehittymään johtajana.
TykkääTykkää